Видатні особистості – Хоменко Микола Миколайович

І знову трохи історії нашої кафедри…

Так співапало, що в травні ми вшановуємо пам’ять та відзначаємо 80-ти річчя ще одного завідувача кафедри Хоменка Миколи Миколайовича.

Народився Микола Миколайович 20 травня 1943 року в місті Борзна Чернігівської області в родині службовців. Середню освіту отримав в Борзнянській середній школі №2 (1950- 1960 рр.)

Відразу після закінчення школи розпочав трудову діяльність слюсарем IV розряду на Сумському рафінадному заводі (з липня 1960 по серпень1962 року).

З 1962 по 1967 роки навчався в Київському ордена Леніна політехнічному інституті, де отримав кваліфікацію інженера-механіка за спеціальністю «Технологія та обладнання зварювального обладнання».

Після закінчення вишу працював інженером-технологом на Харківському заводі транспортного обладнання, а потім – старшим інженером на Сумському ВНІІ технології машинобудування (серпень 1967 – березень 1968 року).

З вересня 1969 року працював асистентом в Чернігівському філіалі КПІ на кафедрі прикладної механіки. Під час роботи зарекомендував себе як кваліфікований інженер-механік.

Практичні заняття з курсу деталей машин та лабораторні заняття з курсу теорії механізмів і машин проводив на рівні, що відповідали вимогам програм вищих технічних навчальних закладів з даних галузей знань.

З 1970 року Микола Миколайович систематично підвищував теоретичні знання в галузі технології машинобудування та деталей машин. Приймав активну участь в методичній роботі кафедри, сприяв облаштуванню лабораторії технології машин і механізмів та кабінету деталей машин (згадайте лабораторії).

Сферою наукових інтересів Миколи Миколайовича в цей час є:

– створення пружинно-важільних механізмів з нульовою жорсткістю (було отримано авторське свідоцтво на конструкцію пневмоклапана з вбудованим пружинним механізмом нульової жорсткості),

– зварювання (пайка) різнорідних матеріалів на основі окислів.

В 1971 році став слухачем факультету підвищення кваліфікації викладачів вищих навчальних закладів при МВТІ ім. Баумана за спеціальністю «Теорія механізмів і машин».

З вересня 1973 року Микола Миколайович був переведений на кафедру зварювального виробництва. Під час роботи на кафедрі виконував всі види навчальної роботи: лекції, лабораторні роботи, практичні заняття, консультації з курсових та дипломних проектів, керував практикою.

Виконані студентами курсові та дипломні проекти, під керівництвом Хоменко М. М. були розрахунково-теоретично та практично насиченими; здебільшого мали реальну основу, що виражалась у потребах виробництва.

Наявний запас знань та новітню інформацію в галузі зварювального виробництва викладач прагнув донести до відома студентів. Засвоїв та читав лекції з курсу «Газоплазменна обробка матеріалів», проводив лабораторні роботи з дисциплін «Газоплазменна обробка матеріалів», «Теорія зварювальних процесів», «Технологія і обладнання електродугового зварювання плавленням», «Технологія, механізація і автоматизація зварювального виробництва», «Розрахунок та проектування зварних конструкцій», «Міцність зварних конструкцій», «Матеріалознавство».

М. М. Хоменко виконував велику наукову роботу пов’язану з питаннями з’єднання різнорідних матеріалів і розробкою обладнання для здійснення цих процесів. Постійно контактував з підприємствами країни. Проходив стажування на кафедрі зварювального факультету Київського політехнічного інституту та виробничому об’єднанні «Чернігівський радіоприладний завод». За його безпосередньою участю виконувались госпдоговірні роботи в галузі зварювання та пайки вузлів зі скла, кремнію та металу.

Микола Миколайович займався громадською роботою. Був куратором академічних груп, відповідальним за навчальнотехнологічний напрямок кафедри та механічному факультету.

В 1985 році Микола Миколайович захистив дисертацію на вчену ступінь кандидата технічних наук за фахом «Машини та обладнання зварювального виробництва» (05.03.06).

З 1989 року працював на посаді старшого наукового співробітника кафедри технології машинобудування Чернігівського філіалу Київського політехнічного інституту.

Цей період його наукової діяльності пов’язаний з дослідженням матеріалознавчих питань механо-хімічного впливу на поверхні матеріалів з метою надання їм властивостей необхідних для отримання монолітних композитних з’єднань.

В той же час науковець займався питаннями конструювання технологічного оснащення і обладнання для формування композитних з’єднань.

Технологічні та дослідницько-конструкторські розробки, виконані М. М. Хоменком, знаходять широке застосування під час виробництва напівпровідникових інтегральних перетворювачів тиску (датчиків).

На кафедрі Микола Миколайович викладав загально-інженерні («Деталі машин», «Теорія механізмів і машин», «Металознавство») та спеціальні («Технологія та обладнання зварювання плавленням», «Розрахунок та проектування зварних конструкцій»; «Технологія, механізація та автоматизація зварювального виробництва»; «Газоплазменна обробка металів»; «Зварювання пластмас та склеювання металів»; «Спеціальні методи зварювання та пайки») дисципліни.

З травня 1990 року працював старшим науковим співробітником кафедри ЕОМ та програмування, а з 1992 – доцентом кафедри зварювального виробництва, з 1993 – провідним науковим співробітником кафедри зварювального виробництва, доцентом кафедри ЕОМ та програмування, 1995 – доцентом кафедри технології машинобудування.

За період роботи виконав 10 господарчих договорів, обіймаючи посади відповідального виконавця та керівника.

Роботи, якими керує Хоменко М. М. введені в комплексну державну програму під назвою «Дослідження, розробка технології та обладнання для з’єднання вузлів перетворювачів».

В 1997 році Микола Миколайович Хоменко захистив докторську дисертацію на тему «Наукові та технологічні основи електрохімічного зварювання в твердій фазі кристалічних матеріалів з іонопровідним склом».

В 1998 році був переведений на кафедру зварювального виробництва на посаду доцента.

З 1999 року Хоменко М. М. – завідувач кафедри зварювального виробництва.

Пішов з життя Микола Миколайович Хоменко 5 травня 2002 року.

20 червня 2002 року на підставі подань вчених рад Миколі Миколайовичу Хоменку було присвоєно вчене звання професора кафедри.

Пам’ятаючи й шануючи свою історію та вагомі здобутки попередніх поколінь вчених та педагогів, Наукова бібліотека Національного університету «Чернігівська політехніка» продовжує серію бібліографічних покажчиків «Історія НУ «Чернігівська політехніка» в особистостях».

Даний випуск присвячено науково-педагогічній діяльності Хоменка Миколи Миколайовича, доктора технічних наук, професора – URI: http://ir.stu.cn.ua/123456789/27645

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *